Headlines News :
Home » » Τι είναι ο βελονισμός

Τι είναι ο βελονισμός

Written By Debbie on Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012 | 10:43 π.μ.



Ο βελονισμός είναι μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος που προέρχεται από τον κόσμο της Ανατολής και στις μέρες μας, όλο και πιο πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα, πρέπει ή δεν πρέπει να το κάνω;  Βέβαια αυτό είναι κάτι που δεν θα μας απασχολήσει εδώ, αφού έτσι και αλλιώς οι απόψεις όπως σχεδόν πάντα είναι μοιρασμένες. Εδώ όμως θα πούμε λίγα πράγματα για το βελονισμό έτσι ούτως ώστε, όταν κάποιος αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτόν να ξέρει κάποια βασικά πράγματα.  
Παρόλο που παραδοσιακά δεν αποτελεί μέρος της δυτικής ιατρικής, σήμερα ο βελονισμός είναι μια μορφή θεραπείας που τον συναντάμε όλο και πιο συχνά. Από τους πόνους στη πλάτη μέχρι και το σταμάτημα του καπνίσματος, ο βελονισμός έρχεται να υποβοηθήσει ή ακόμη και να αντικαταστήσει παραδοσιακές μορφές θεραπείας. Σωστό ή λάθος, αυτό είναι κάτι που πρέπει να ανακαλύψετε μόνοι σας.  
Σε γενικές γραμμές  το σώμα έχει 20 μέρη από τα οποία ρέει η ενέργεια και αυτές ονομάζονται μεσημβρινοί. Μέσω αυτών των οδών θεωρείται ότι η δύναμη της ζωής (ζωτική ενέργεια) ρέει, αυτό είναι γνωστό με τον όρο τσι  (qi) και θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση της καλής υγείας. Υπάρχουν πάνω από 2000 σημεία στο σώμα μας, που συνδέονται με αυτά και είναι τα σημεία στα οποία εισάγονται οι πάρα πολύ λεπτές βελόνες με διαφορετικούς και ειδικούς συνδυασμούς, ανάλογα με την απαιτούμενη θεραπεία. Αυτές επιδρούν πάνω στο τσι με τρόπο που ή διορθώνουν τη ροή του ή την ενισχύουν.
Ακόμα βέβαια δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι αυτή η παρέμβαση των βελονών μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος ανακούφισης από τον πόνο, πιστεύεται όμως, ότι δρα αποτελεσματικά στη διέγερση του νευρικού συστήματος. Οι περισσότερες μαρτυρίες των ασθενών, αναφέρουν την αίσθηση τρυπήματος από καρφίτσα κατά την εισαγωγή των βελονών αλλά και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, που συνήθως διαρκεί περίπου από ένα τέταρτο της ώρας, μέχρι και τριάντα λεπτά ανάλογα με τη περίπτωση. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται μια δυνατή ενέργεια να διαπερνά το σώμα τους ενώ άλλοι πάλι, ότι αποκτούν μια ηρεμία και γαλήνη κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και μετά από αυτή. Το αποτέλεσμα αλλά και η αίσθηση την ώρα του βελονισμού διαφέρει λοιπόν από άτομο σε άτομο
Ο βελονιστής χρησιμοποιεί μέχρι και 20 μεταλλικές βελόνες κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής συνεδρίας και το βάθος που αυτές εισάγονται εξαρτάται από την περιοχή εφαρμογής. Σε περιοχές με μεγάλη περιεκτικότητα σε μυ και λίπος , η διείσδυση είναι πολύ βαθύτερη από ότι στο τριχωτό της κεφαλής, για παράδειγμα, όπου ειδικά εκεί, οι βελόνες τοποθετούνται  επιφανειακά.
Για να μην υπάρχει κάποια παρανόηση, θα ήθελα να επισημάνω ότι το αίσθημα που προκαλείται από την εισαγωγή των βελονών, είναι σα να σε τρυπούν με καρφίτσα. Όμως, μη  παρεξηγήσετε τη περιγραφή μου. Σε καμία περίπτωση δεν αισθάνεσαι πόνο κατά το βελονισμό. Υπάρχει μια απλή αίσθηση, ότι μια βελόνα εισέρχεται αλλά αυτή η αίσθηση δεν είναι βίαιη ή απότομη. Που οφείλεται αυτό; Στο ότι η άκρη της βελόνας δεν είναι αιχμηρή αλλά ομαλή, σε αντίθεση με τις κοινές βελόνες που υπάρχουν σε σύριγγες κλπ. Επίσης, η βελόνα είναι πολύ λεπτή, περίπου 20 φορές λεπτότερη από μία υποδερμική βελόνα, ξέρεις, σαν αυτές που χρησιμοποιούν για τη χορήγηση ινσουλίνης η οποία έτσι και αλλιώς είναι αρκετά λεπτή. Μερικοί ασθενείς παραπονιούνται για ενοχλητικά συναισθήματα όταν η βελόνα παραμένει στο ίδιο σημείο για μεγάλο διάστημα, ως 30 λεπτά, κάτι που συναντάμε συχνά, ειδικά σε θεραπείες στους πόνους της πλάτης κλπ.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί γιατροί που πιστεύουν ότι ο βελονισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως ο πόνος στην πλάτη για παράδειγμα, δεν υπάρχει ουσιαστική και πραγματική συναίνεση μεταξύ παραδοσιακής Δυτικής Ιατρικής και βελονισμού. Η δική μου γνώμη είναι ότι πρώτα από όλα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και να μην αντικαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή, ειδικά σε σοβαρά για τη ζωή προβλήματα, και πάντα να το συζητάμε με το γιατρό μας. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε με ευλάβεια να απευθυνόμαστε στον οποιοδήποτε τυχαίο που αυτοαποκαλείται βελονιστής και να επιλέγουμε με  σύνεση τον άνθρωπο που θα του εμπιστευτούμε το σώμα μας. Τίποτα δεν είναι ακίνδυνο και επομένως δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταφεύγουμε σε τυχαίες λύσεις αλλά η επιλογή μας να βασίζετε πάντα σε λογικές που θα μας φέρουν κοντά στον άνθρωπο που και πιστοποιημένη γνώση διαθέτει, αλλά και εμπειρία. Η επιλογή δική σας. 
Share this post :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. udrust - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger